آیا ‘سیگار الکترونیک’ کشنده است؟

فهرست مطالب

 

بیش از ده سال است که سیگارهای الکترونیک به‌عنوان راهی جایگزین برای سیگار، به‌فروش می‌رسد، اما این بدان معنا نیست که استفاده از آنها بی‌ضرر است. بیشتر مصرف کنندگان این سیگارها بر این باورند که فقط بخار آب را به ریه‌های خود وارد می‌کنند. اما مواد حل‌شدنی، طعم‌دهنده‌ها و مواد افزودنی به مایع اولیه، پس از بخار شدن، مصرف کنندگان را در معرض خطراتی در دستگاه تنفسی و رگها قرار می‌دهد.

کار سیگارهای الکترونیک، اساساً تبدیل یک مایع اولیه به گاز “آئروسل” است که به‌آسانی وارد ریه می‌شود. مایه اولیه وِیپ از پروپیلن (یک گاز هیدروکربن از خانواده آلکانها)، گلیکول، گلیسیرین، نیکوتین، آب، طعم‌دهنده‌ها و مواد نگهدارنده است.

“مرکز پیشگیری و کنترل بیماریها”ی آمریکا در حال بررسی روی اولین قربانی استفاده کننده وِیپ (سیگار الکترونیک) است. بیش از ۲۰۰ مورد از علائم شدید بیماریهای تنفسی پس از استفاده از ویپ در سراسر ایالات متحده گزارش شده است.

در موردی که منجر به مرگ شده، فرد قربانی به‌دلیل نارسایی ریوی بر اثر استفاده از ویپ یا همان سیگار الکترونیک دچار عارضه تنفسی شده بود. این مرکز در حال تحقیق روی ابعاد وسیعتر عواقب ناشی از مصرف ویپ است و کارشناسان این مرکز باور دارند دلایل خوبی وجود دارد که بیانگر رابطه مصرف ویپ و مشکلات تنفسی است. در اکثر موارد، بیماران بروز علائمی مانند تنگی نفس، فشار تنفسی و مشکلات گوارشی را پیش از بستری شدن گزارش کردند. تا کنون ماده اصلی که باعث بروز این مشکلات شده‌اند، مشخص نشده است.

تحقیقی که در ماه اخیر توسط دانشگاه “یِیل” منتشر شده نشان می‌دهد سیگار الکترونیک، هنگام مصرف مواد شیمیایی‌ای تولید می‌کند که در بسته‌بندی آن ذکر نشده است. واکنشهای شیمیایی و الکترونیکی درون سیگارهای الکترونیک باعث تشکیل ملکولهای جدید می‌شوند و این تنها در ویپ‌های ساخت شرکتهای کوچک نیست،‌ بلکه محصولات بزرگترین تولید کنندگان آمریکا نیز شامل این موضوع می‌شوند.

محققین دانشگاه “پنسیلوانیا” متوجه شدند پس از استنشاق فقط یک دود از سیگار ویپ، تغییر ناگهانی در رگها و گردش خون رخ می‌دهد. این تغییرات حتی زمانی که ماده “نیکوتین” هم نباشد، اتفاق می‌افتد.

 

باور عمومی بر آن است که ماده سمّی همان نیکوتین است، اما مشخص شده خطرات ناشی از مصرف ویپ حتی بدون نیکوتین هم وجود دارد. در حالی که مواد تشکیل دهنده مایع اولیه ویپ برای خوردن بی‌ضرر هستند،‌ اما پس از حرارت و بخار شدن، سمّی می‌شوند. این مواد پس از آنکه وارد ریه می‌شوند، می‌توانند وارد جریان خون شده و به التهاب عروقی منجر شوند.

استفاده از سیگارهای ویپ به‌عنوان راهی برای ترک مصرف دخانیات معرفی شده اما هنوز ابعاد دقیق خطرات بلندمدت ویپ برای سلامت افراد، کاملاً مشخص نشده است.

مشخص است که اگر مصرف یک‌باره ویپ چنین تأثیراتی به‌روی بدن می‌گزارد، پس می‌توانید تصور کنید که زیانهای ناشی از مصرف بلندمدت آن پس از چند سال چه خواهد بود.

محققان توصیه کرده‌اند اگر از محصولات ویپ استفاده می‌کنید و سرفه، تنگی نفس، فرسودگی، کوفتگی و درد در ناحیه قفسه سینه را تجربه می‌کنید، به پزشک مراجعه کنید.

دکتر دوغایی مقدم - drdooghaie.com
دکتر مهران دوغایی مقدم

دکتر مهران دوغایی مقدم ، جراح و متخصص گوش و حلق و بینی هستند که از سال 1387 فعالیت رسمی خود را آغاز کرده اند. ایشان در این سال ها عمل های زیبایی زیادی مثل عمل های مربوط به بینی و صورت را به انجام رسانده اند. ایشان همواره در حال به روزکردن اطلاعات خود بوده و از به روزترین تکنیک های جهان ، مثل پرزرویشن استفاده می کنند.

اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محمد
محمد
1 سال قبل

بیش از یکسال هست که سیگار الکترونیک معروف به پاد را جایگزین کردم. بعد از آزمایش متوجه بالارفتن فاکتورهای کبدی شدم. ولی برای من فقط یک حدس هست و هیچ مقاله علمی در این خصوص پیدا نکردم.

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

چاپ صفحه
پرینت