تزریق چربی صورت

پیوند چربی و یا تزریق چربی چیست و در چه مواردی به کار می رود؟

پیوند چربی (fat transplantation) و یا تزریق چربی ، یک روش جراحی است که در بسیاری از موارد به عنوان یک روش جراحی کم خطر و کم عارضه و باهدف جوانسازی صورت انجام می شود.

با افزایش سن و بخصوص از حوالی چهل سالگی به بعد در شکل صورت تغییراتی ایجاد می شود که منجر به پدیدار شدن ظاهر صورت مسن تر و خسته تر می شود مهمترین این تغییرات کاهش حجم بافت نرم و افتادگی آنها در قسمت میانی صورت ، بخصوص در زیر چشم ها و گونه ها و از طرف دیگر افزایش حجم این بافتهای نرم در نیمه تحتانی صورت به علت افتادگی قسمت میانی صورت می باشد. تا سالها جوانسازی صورت با روشهای جراحی بسیار گسترده لیفت قسمت میانی صورت و با رویکردهای مختلف توصیه می شد از طرفی توجه زیادی به انجام عمل های جراحی پلک تحتانی در این سنین برای همسطح کردن پلک تحتانی با قسمت زیرین آن می شد . جایگاه این جراحی ها همچنان در بسیاری از بیماران ارزشمند و قابل استفاده می باشد ولی امروزه با استفاده از روشهای پیشرفته پیوند چربی در نواحی مختلف صورت بسیاری از این جراحیها توسط جراحی پیوند چربی که عمل جراحی سبکتر و کم عارضه تری است جایگزین شده است.

بیشتر..

در این جراحی در ابتدا چربی مورد نیاز از نواحی دارای چربی زیرپوستی از جمله دیواره قدامی شکم، رانها و یا پهلوها گرفته می شود و پس از طی مراحل آماده سازی در نواحی مورد نیاز صورت، جایگزین می شوند . برداشتن و جایگزینی چربی بدون ایجاد هیچ گونه برشی در سطح صورت و یا سطح شکم و پهلوها و توسط کانولاهای خاصی انجام می شود. بایستی درنظرداشت که در حقیقت این بافت چربی حاوی سلولهای بنیادی بوده و پس از جایگزینی تعداد زیادی از این سلولهای موجود در چربی به سلولهای خاص و مشابه با بافتی که در آن جایگزین شده اند ، تبدیل خواهد شد . این به این معنا است که پس از چندی از جراحی در حقیقت به تعداد و حجم سلولهایی مثل سلولهای عضلانی و سلولهای بافت نرم … افزوده خواهد شد و نتیجه دراز مدت تنها افزایش سلولهای چربی و چاق شدن صورت نخواهد بود. هدف از این جراحی معمولا افزلیش حجم نواحی صورت بخصوص در نیمه میانی صورت در نواحی حلقه زیر چشم و گونه ها است و البته در نواحی دیگر صورت از جمله چین های عمیق شده بین بینی و گوشه لب ، تورفتگی های شدید در نواحی بوکال (لپ)، لبها ،چانه ، زاویه فک تحتانی و در برخی نواحی قسمت فوقانی صورت مانند شقیقه ها و موارد عمیق شدگی بافت زیر ابرو و چین های پیشانی نیز در مواقع مورد نیاز کاربرد دارد.

نتیجه تزریق چربی معمولا بصورت پر شدن صورت و جوانسازی صورت خواهد بود و بنظر می رسد صورت بیمار به فورم چندین سال قبل خود نزدیک شده است، این تغییر همراه با پر شدگی نواحی از صورت که در طول زمان کوچک وآتروفیه شده اند خود را نشان می دهد و از طرفی باعث حالت بالا کشیدگی (لیفت) قسمت میانی صورت خواهد شد . بایستی توجه داشت تاثیر جراحی های تزریق چربی برجسته سازی تنها قسمت خاصی از صورت نیست ونتیجه پر شدگی و لیفت قسمت میانی صورت یک حالت بسیار طبیعی و دلپذیراست وبیمارانی که صرفا قصد برجسته سازی بیش از حد طبیعی قسمت خاصی از صورت مانند گونه ها، چانه ویا لبها را دارند ممکن است از نتیجه تزریق چربی راضی نشوند، برای این بیماران روشهای دیگری ، از جمله تزریق فیلرهای صنعتی(ژل ها) و یا گذاشتن پروتز(علیرغم امکان زیاد ایجاد عوارض ) توصیه می شود.

پیوند چربی در چی سنی پیشنهاد می شود؟

معمولا تزریق چربی در سنین بین چهل  و پنجاه و پنج سالگی و با هدف جوانسازی توصیه می شود.در سنین بالاتر پیوند چربی همراه با جراحی های تکمیلی دیگر از جمله لیفت صورت و یا جراحی پلک ها موثرتر و کمک کننده تر هستند. در افراد جوان با صورتهای بسیار لاغر نیز تزریق چربی با هدف فربه سازی صورت توصیه می شود.

میزان ماندگاری تزریق چربی چه مدت است؟

معمولا مقدار قابل ملاحظه ای از چربی منتقل شده در صورت،  در ماههای ابتدایی تحلیل میرود ، این موضوع ازطرفی به علت از بین رفتن بخشی از این سلولهای چربی است و از طرف دیگر به علت تغییرماهیت  بخشی از این سلولها به سلولهای بافتهای مختلف نرم و  سخت صورت، می باشد که سایز هر یک ازاین سلولها کوچکتر از سلولهای چربی است و به همین دلیل معمولا در هنگام عمل جراحی حجم پیوند چربی بسیار بیشتر از حجم مورد نظر می باشد( معمولا دو تا سه برابرمقدار دلخواه) . حداکثر میزان جذب چربی در سه ماه ابتدایی روی داده و پس از آن مقدار جذب بسیار محدود می باشد و معمولا میزان تغییراتی که پس از شش تا یازده ماه از جراحی باقی مانده است بصورت پایدار باقی خواهد ماند.

میزان موفقیت پیوند چربی به چه عواملی بستگی دارد؟

نتیجه جراحی پیوند چربی در دست پزشکان مختلف بسیار متفاوت است و میزان موفقیت در وحله اول به تجربه و تکنیک جراح وابسته است ،روش آماده سازی چربی نیز در این میزان موثر است و در انتها فیزیولوژی بیمارو مراقبت های پس از جراحی نیز می تواند در میزان بافت نهایی باقی مانده اثرگذار باشد.مواردی مثل استرس و غم شدید در یک تا دو ماه پس از جراحی می تواند نقش منفی در تاثیر جراحی داشته باشد. مصرف داروهای حاوی کورتون نیز تاثیر نامناسبی در ماندگاری چربی خواهد داشت.

مراقبت های پس از جراحی پیوند چربی چیست؟

پس از جراحی بهتر است تا مدتی از انجام فعالیت های ورزشی اجتناب شود. استرس هیجانی زیاد می تواند اثر منفی در ماندگاری چربی داشته باشد و به بیماران توصیه می شود آرامش داشته باشند. لازم است بیمار تا چند ماه پس از جراحی رژیم محدودکننده غذایی نداشته باشد و ضروری است بیمار حداقل تا دو یا سه ماه از داروهای سیستمیک حاوی کورتیکواستروئید (کورتون) استفاده نکند.

معمولا چند بار جراحی پیوند چربی مورد نیاز است؟

در اکثر بیماران یک بار تزریق راضی کننده و کافی است وتنها در تعداد کمی از بیماران نیاز به تکرار تزریق چربی وجود خواهد داشت .

آیا برش و یا سوتوری در محل زده می شود ؟

پیوند چربی از طریق کانولا های نسبتا ظریف انجام می شود و چه در محل کشیدن چربی (شکم یا رانها)،  چه در محل جایگزینی پیوند چربی (صورت) نیازی به برش نمی باشد و  بر این اساس بخیه هم زده نمی شود و محل ورود کانولاها نیز هیچگاه مشخص نخواهند داشت.

نمونه تصاویر تزریق چربی صورت توسط دکتر مهران دوغایی مقدم

عوارض تزریق چربی چیست؟

پیوند چربی یک مداخله بسیار کم عارضه است و معمولا عارضه قابل توجهی ندارد.  در صورتیکه تزریق چربی  (Microfat)   در زیر چشم ها در لایه های بسیار سطحی انجام شود ، می تواند باعث برجستگی های قابل لمس زیر پوستی شود.  بندرت پس از جراحی هماتوم اطراف چشمها ایجاد می شود که بسرعت از بین خواهد رفت .   شایعترین عارضه ، جذب بیش از حد چربی است که می تواند به علت تکنیک نامناسب جراح ،  انتخاب مقدارنامناسب چربی، عدم آماده سازی مناسب چربی در اتاق عمل، مصرف درمانهای حاوی داروهای کورتیکواستروئید و گاهی نیز شرایط فیزیولوژیک بیمار پس از جراحی باشد .

در بیماران با سابقه تزریق ژلهای پایدار به علت از آسیب دیدن خونرسانی مناسب  بافتها، انجام پیوند چربی به هیچ وجه توصیه نمی شود ودر این بیماران در اکثر مواقع عوارض جدی وجود خواهد داشت(امروزه استفاده از ژل های دائمی بدلیل ایجاد اختلالات جدی بافتی، ممنوع می باشد).

پیوند چربی و تزریق ژل چه تفاوتی با هم دارند؟

معمولا هدف از تزریق چربی در مقایسه با تزریق ژل متفاوت است. در تزریق چربی معمولا هدف اصلی تقویت  بافتهای عمقی و لیفت قسمت میانی  صورت و برجسته سازی نواحی آتروفی شده صورت در بیماران میانسال – مسن و یا در بیماران با صورتهای بسیار لاغر است واین برجسته سازی در حد نرمال و طبیعی خواهد بود و پر کردن چین های پوستی به عنوان هدف ثانویه و با میزان موفقیت متوسط پیگیری می شود (nanofat) . ولی هدف ازتزریق ژل، معمولا در وحله اول پر کردن چین ها و فرورفتگی های پوستی و گاهی برجسته سازی لب ها است. تاثیر  ژلها معمولا کوتاه مدت و در حدود شش ماه بوده و ژلهای پایدار یا طولانی اثر به علت بروز عوارض بسیار زیاد و جابجایی ژل در دراز مدت اصولا توصیه نمی شوند و بر این اساس بایستی هر شش ماه تزریق ژل تکرار بشود . از طرفی ژلها، فیلر های صناعی هستند و بسته به نوع آنها و کارخانه تولید کننده و واکنش بافتهای بیماران می توانند عوارض ناخواسته بافتی داشته باشند.

تفاوت اثرپیوند چربی و پروتز های صورت چیست؟

هدف از پروتزمعمولا، برجسته سازی قابل توجه قسمتی از صورت، جهت تصحیح یک اختلال قابل توجه (مانند کوچک بودن و عقب بودن چانه) و یا ایجاد برجستگی دلخواه در یک قسمت از صورت (مانند گونه ها) می باشد ولی پیوند چربی باعث ایجاد یک نوع پرشدگی نرم در قسمت میانی صورت و لیفت قسمت میانی صورت بدون ایجاد حالت غیر طبیعی در صورت می شود و اصولا پیوند چربی برای بیمارانی که درخواست فورم صورت از جمله گونه ها یا لب های بسیار برجسته و غیر طبیعی دارند انتخاب مناسبی نخواهد بود.

بهترین نواحی صورت برای تزریق چربی کدام هستند؟

بهترین نتایج درمانی تزریق چربی در ناحیه میانی صورت، بدست می آید و پاسخ درمانی برای اصلاح  گودرفتگی و خط هلالی زیر چشمها و  افتادگی وتورفتگی گونه ها بسیار امیدوارکننده است واین موارد شایعترین دلیل انتخاب تزریق چربی به عنوان روش درمانی اولیه هستند. میزان پاسخ بافتی دراصلاح تورفتگی شقیقه ها، برجسته سازی زاویه فک وناحیه prejawl در حد متوسط و قابل قبول است و در رابطه با برجسته سازی لب ها و بهبود چین های سطحی میزان نتیجه درمانی در حداقل خواهد بود.

از آنجا که ریسک عمل ازجمله خطر بدفورم شدن دراثر تزریق چربی وجود ندارد، درطی جراحی پیوند چربی صورت، معمولا در تمامی  نواحی صورت که نیازبه تقویت دارند ،  تزریق چربی انجام می شود ولی برای مواردی مانند برجسته کردن لب بیمارویا بهبود چین نازولابیال به تنهایی، بندرت تزریق چربی  انتخاب می شود.

تفاوت پیوندچربی microfat با nanofat در چیست؟

پیوند چربی معمول ، همان تزریق چربی microfat است و معمولا با هدف برجسته سازی و لیفت قسمت میانی صورت و با جایگزینی سلولهای چربی درلایه های عمقی صورت انجام می شود، ولی در تزریق nanofat  در مراحل آماده سازی چربی ذرات بسیار ریزتر چربی بدست آمده و این ذرات بسیار ریز توسط سوزنهای ظریف در لایه های سطحی پوست و تنها برای کم کردن عمق چین های پوستی سطحی مثل چین های پوستی پلک تحتانی،چین های اطراف لب و چینهای بین بینی و گوشه لب (نازولابیال)،  بکار می رود . تزریق چربی نانو در حال حاضر روش جدیدی به حساب می آید و نتیجه درمانی این تکنیک فعلادر حال بررسی و پیشرفت می باشد ومن (دکتر مهران دوغایی مقدم)  آن را تنها  به عنوان روش کمکی و تکمیلی در موارد تزریق چربی معمول (چربی میکرو) بکار می برم.